Fra
04. feb 2019
Til
16. feb 2019

Nordnorsk Kunstnersenter med Kristin Risan og koreograf Ada Einmo Jürgensen har startet en 2 uker lang turné i Rana kommune med prosjektet En hilsen til Rana. I dette prosjektet tar Nordnorsk kunstnersenter og DKS Nordland 5. – 7. klassinger med på oppdagelsesferd for å gjenoppdage det samiske Rana.

Hvor er det blitt av? Vi vet det er der. Det var synlig før storsamfunnet, industrien og bergverket tok over. Elevene blir kjent med RAANEN VUODNA av Sissel Mutale Bergh og andre prosjekt av dyktige kunstnere som ønsker å løfte fram samisk kultur, språk, verdier og historie i Rana. Elevene hjelper oss med å finne tilbake det samiske, gjennom å søke etter samiske stedsnavn, historier og samiske slektsbånd i sin egen familie.

Koreograf Ada Einmo Jürgensen presenterer sin måte å jobbe på, i samarbeid med dansere, forfattere, skuespillere, teknikere og hele det store samspillet som ligger bak en produksjon. Hun ønsker også å synliggjøre det samiske Helgeland, spesielt det sjøsamiske.

Med dette prosjektet inviteres elevene inn i en verden med mye kunnskap, blandet med fantasi, fritt for faggrenser. Her ser vi på hvordan mange av dagens kunstnere bruker kunsten til å påvirke virkeligheten. Forandre til det bedre og søke nye veier ved å blande fantasi og forsking.

Vi koser oss på tur, med engasjerte elever og lærere, mange gode innspill og vettuge spørsmål. Og vi er stolte over å ta del i et prosjekt hvor disse modige, samiske kunstnerne med mange ulike virkemidler, forskerens grundighet og stor kunstnerisk frihet gjør et kjempeviktig arbeid med å ta tilbake verdigheten, stoltheten og det som er gjort usynlig.