Sted
Galleriet i Svolvær
Fra
21. okt 2018
Til
21. okt 2018
Detaljer
19:00
Hvordan planter sanser og reagerer er fortsatt noe ukjent for oss. De har ikke nerveceller som oss mennesker, men de har et system for å sende elektriske signaler og selv produsere nevrotransmittere, som dopamin, serotonin og andre kjemikalier som også den menneskelige hjernen bruker til å sende signaler. Planter har analoge strukturer som gjør at de kan omforme den sensoriske dataen de samler i hverdagen, integrere den, og som oss mennesker, oppføre seg på en hensiktsmessig måte i respons. Dette gjør dem helt uten det organet som vi gjenkjenner som hjerne. Planter har alle de samme sansene som mennesker. I tillegg til å behandle, smak, for eksempel, kan de sanse tyngdekraften, tilstedeværelse av vann eller til og med føle om det er en hindring i veien for dens røtter, før den kommer i kontakt med den. Planterøttene vil da skifte retning for å unngå hindringer. De reagerer på lyder og musikk. Noen musikkstykker liker de tilsynelatende så godt at de strekker seg mot høyttalerne.
I performancen Lost in Paradise vil Monica Winther synge/chante til publikums medbragte, elskede, syke eller kanskje bare litt bleike stueplanter. Som i et vekkelsesmøte maner hun frem lydbaserte bilder som hun så deler med plantene for å bringe dem inspirasjon, vitalitet og vekst.

Lost in Paradise Monica Winther, 2018. Foto: Bente Maren Tønsager

Om kunstneren:
Monica Winther (f. 1976) ble uteksaminert fra Kunstakademiet i Bergen 2007 og er nylig utdannet gartner fra VEA Norges grønne fagskole. Hennes praksis spenner over flere utrykk, fra installasjon, video og performance til skulptur, tegning og maleri. Winthers arbeid har blitt presentert på Stenersen Museet, Tafkag, Henie Onstad Kunstsenter, Rekord, Nasjonalteatret, Monkey Town – New York, LNM, Astrup Fearnley Museet, LIAF – Lofoten International Art Festival og Preus Museum. Sammen med Kjersti Vetterstad er hun også kjent som Mor i den beryktede kunstnerduoen Mom & Jerry. Som både kunstner og gartner har hun gradvis, i løpet av de siste årene, inkludert hagebrukstrategier i sitt arbeid. Winther bor og arbeider i Oslo.
Lost in Paradise er presentert som del av den lydbaserte gruppeutstillingen Hvorfor lytte til planter?

Lost in Paradise Monica Winther, 2018. Foto: Bente Maren Tønsager

Lost in Paradise Monica Winther, 2018. Foto: Bente Maren Tønsager