Sted
Flere steder i Nordland
Fra
12. mai 2016
Til
30. aug 2016

En lastebil innredet til kino ruller rundt på veiene i Nord-Norge med film av anerkjent kunstner

Prosjektet Mobil Egress er både en film og et eksperiment i det å vise kunst. Filmen Egress vises i en turnerende mobil kinoinstallasjon bygget i en lastebil, slik at den samfunnsaktuelle filmen kan bli sett rundt om i hele landet. Lastebilen kjører rundt til små og store steder, og ideen er å utvide måten kunst og film blir vist og distribuert på i Norge.

Mobil Egress er laget av den internasjonalt anerkjente kunstneren Knut Åsdam. Turneen i Nordland er et samarbeid mellom Nordnorsk kunstnersenter, Knut Åsdam Studio og mange lokale krefter. Prosjektet er støttet av blant andre KORO.

Egress er Knut Åsdams fiksjonsfilm fra en bensinstasjon i utkanten av Oslo. Filmen forteller om en ung kvinne som jobber på bensinstasjonen, som her er sett som bunnen av oljeindustriens enorme økonomiske stige. Hun håndterer arbeidssituasjonen med selvstendighet og stahet, i en verden i stor forandring. Filmen viser forholdet mellom kontroll og selvstendighet, og arbeid og klasse, men den er også en poetisk film om sosial usikkerhet i byens grenseland.

Her vises samfunnets psykologisk bakside og kostnadene av hverdagen innen industrien som sørger for Norges stabilitet. Egress er en eksperimentell fiksjon bygget på et dokumentarisk materiale, og blander omgivelser og karakterfortelling for å snakke om dagens samfunn.

Kunstneren vil være tilstede og presentere filmen og prosjektet ved åpningen i Sandnessjøen. Etter Sandnessjøen skal Mobil Egress besøke tre andre byer og tettsteder i Nordland fram til midten av juni, før den kjører videre nordover. Neste stoppested blir i Mo i Rana.

Foto: Damian Heinisch

Foto: Damian Heinisch

 

Om Knut Åsdam

Knut Åsdam (f. 1968) er billedkunstner og bosatt i Oslo. Han arbeider med video, lyd, foto og arkitektoniske installasjoner og t har deltatt på en rekke utstillinger i inn- og utland. Åsdam representerte Norge i den nordiske paviljongen på Venezia-biennalen og på Melbourne-biennalen i 1999. Åsdam har stilt ut internasjonalt siden 1998, som for eksempel i New Yorks PS1, Tate Britain, Kunsthalle Bern, Istanbul Biennial, Museum of Contemporary Art, Moderna museet i Stockholm, samt Musee d’Art Moderne de la Ville de Paris.

 

Turnéplan i Nordland 12 mai – midten av juni

1. Kulturbadet, Sandnessjøen
Åpning kl. 18.00 den 12. mai.

2. Rana Kunstforening, Mo i Rana

Åpning kl. 16.00 den 30. mai.

3. Lødingen Bilservice, Lødingen, 9. mai.

4. Plass og dato annonseres senere

Her kan du lese mer om Mobil Egress:

Knut Åsdam Studios nettsider
KOROs nettsider

 

Produksjonsinformasjon

Egress, 2013

Regissør: Knut Åsdam
Produsent : Knut Åsdam, Helga Fjordholm,
Sarah Schipschack, Leif Magne Tangen,
Knut Åsdam Studio, Studio Fjordholm AS,
Vitakuben film AS
Manus: Knut Åsdam
Skuespillere: Birgitte Larsen, Marie Blokhus,
Madalena Sousa Helly-Hansen,
Nader Khademi, Jade Haj
Fotograf: Martin Testar
Klipper: Mathias Theissen
Lyd design: Preben Grieg-Halvorsen
Støttet av: Norsk filminstitutt, Nord Norsk Film Senter,
Den norske ambassaden i London, Lorck Schive Kunstpris,
Norsk kulturråd, Fritt Ord og KORO (URO).