Sted
Galleriet i Svolvær
Fra
09. jun 2017
Til
13. aug 2017

Utstillingen «Ginnungagap» er del av en større serie som Laura Emsley har arbeidet med over flere år, der hvert prosjekt er knyttet til en bestemt hule et sted i verden. Til utstillingen ved NNKS har Emsley tatt utgangspunkt i en reise hun hadde til Refsvikhula på yttersiden av Moskenesøya i Lofoten.

Laura Emsley snakker om utstillingen Ginnungagap


Foto og regi: Kjell Ove Storvik

Med utgangspunkt i reisen til hula og en mengde spor og tråder, lar hun fakta og fiksjon vikles inn i hverandre for å utforske, granske og fabulere. Her dukker blant annet fragmenter fra norrøn mytologi og Per Gynt opp, så vel som referanser til forskning innen naturvitenskap, arkeologi og prehistorie. Tittelen på utstillingen, «Ginnungagap», viser til det store vidåpne gap som i norrøn mytologi fantes før alt annet. Her møttes isnende kulde og brennende hete, som førte til starten på levende liv og jordens tilblivelse.

 

Et av sporene Emsley har fulgt, er koblingen mellom homo sapiens’ møte med neandertalere og de nordiske eventyrene om troll. Hun har vært opptatt av hvordan vi demoniserer «de andre», det som er annerledes enn oss selv. Med utstillingen førsøker hun å løse opp motsetninger mellom oss og de andre, mellom kropp og sinn, mellom ytre og indre, og mellom fakta og fantasi.

 

Utstillingen tar form som en stor grottelignende installasjon der vi blant annet blir møtt med video og lyd i kombinasjon med trykk og malerier i store formater. Inspirert av surrealismen bruker hun det ubevisste og tilfeldige for å la uventede og uvanlige sammenstillinger og former oppstå.

Laura Emsley (f. 1957) er opprinnelig fra Sør-Afrika, og bor og arbeider i London. Hun er utdannet ved Slade School of Fine Art i London, og har en rekke utstillinger bak seg, blant annet ved Maison des Arts George Pompidou (Cajark), Magazin 4 Kunstverain (Bregenz), The Approach (London) og Witte De With (Rotterdam).