Sted
Galleriet i Svolvær
Fra
31. mar 2017
Til
28. mai 2017

Nordlis keramiske former varierer fra kroppslige fragmenter og grove, krukkelignende beholdere til glatte, fullendte egg. I både leiren og glasuren får prosessen og materialene komme tydelig til syne, noe som fremhever det organiske uttrykket og bryter med perfeksjonen i tradisjonen det refereres til. De kroppslige elementene og abstraherte formene nærmest vrenger seg ut i rommet og blir en del av omgivelsene. De er kombinert med tekstiler, stoler, bord og andre møbler og interiørelementer. Blant annet inngår rokokkomøbler som en del av installasjonen og er med på å fremheve historien om porselenet og dens tradisjon i Europa på 1700-tallet. Nordlis arbeider befinner seg på grensen mellom bruksobjekter og skulpturer, og på grensen mellom figurasjon og abstraksjon. De hinter til, men slipper samtidig unna, både bruksverdien og skjønnheten som var så viktig innen det tradisjonelle porselenet.

Irene Nordli 1

 

Tittelen Porselensrommet viser til et fenomen som oppstod blant aristokratene i Europa i perioden da porselenet for alvor gjorde sitt inntog som handelsvare fra Asia. I de europeiske palassene ble det etablert egne rom der de rikholdige porselenssamlingen ble stilt ut, og der skillet mellom porselen og interiør ble visket ut. Der 1700-tallets porselensrom i hovedsak handlet om samlemani og fremvisning av egen velstand, fremstår Nordlis porselensrom som en utforskning av et mentalt rom der det overdådige kan synes å ha vokst ut av sine egne proporsjoner. Vi får entre et slags forvrengt porselensrom, bak fasaden til de overdådige 1700-talls interiørene, og der vår egen tids kunstige kroppsidealer og kontrollbehov blir satt på prøve.

Irene Nordli 3

 

Irene Nordli (f. 1967, Lørenskog) bor og arbeider i Oslo og har sin utdannelse fra Kunsthøgskolen i Bergen. Hun har hatt separatutstillinger ved Galleri Format, Lillehammer Kunstmuseum og Akershus Kunstsenter for å nevne noen. Hun har også deltatt på flerfoldige gruppeutstillinger i inn og utland. Nordli har gjort en rekke større kunstprosjekter i det offentlig rom, og arbeidene hennes befinner seg i samlinger som Kunstindustrimuseet i Oslo, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, KODE og Sørlandets Kunstmuseum. Siden 2011 har hun vært ansatt som førsteamanuensis ved Kunsthøgskolen i Oslo ved avdeling Kunst og håndverk.

Utstillingen er støttet av Norsk kulturråd, og er en bearbeidet og større versjon av den som ble vist ved Galleri Format i Oslo høsten 2016.

 

Irene Nordli forteller om utstillingen