Sted
Vardø / Várggát / Vuorea / Vuoreija
Fra
14. mai 2020
Til
20. des 2022

 

Kunstnergruppen Alt Går Bra (AGB) sitt prosjekt vil fra Bergen til Vardø følge i fotsporene til en Vardø-innbygger som oppnådde nasjonal oppmerksomhet ved inngangen til det 20 århundre, og ble et talerør for Finnmarks befolkning på Stortinget, nemlig Adam Egede-Nissen. Han levde et unikt liv, fylt av reiser, politisk aktivisme og kjærlighet til kulturen, og var mer enn noe en forkjemper for både sosial rettferdighet og for ytringsfrihet. Det første han stiftet ved sin ankomst i Vardø var avholdsforeningen «Solrenningen», som etterhvert også inkluderte politisk opplysningsarbeid. Alt Går Bra skal se nærmere på denne foreningens intensjoner, målsetninger og innflytelser på samfunnet i Vardø. I løpet av 2021 ønsker kunstnergruppen å iscenesette «Solrenningen» i Vardø. Med det vil de utforske hva denne foreningen kan lære oss i dag og hvordan slike initiativer kan reaktualiseres og bidra til å styrke samfunn, kunst og kultur. I Vardø vil AGB engasjere et bredt publikum og ta utgangspunkt i spørsmål slik som: Hvordan kan teater og musikk blandes med retorikk, og offentlig debatt? Hvordan kan den type innhold konkurrere med underholdning og de mange valgmulighetene som tilbys av online innholdsleverandører? Hvordan kan kunst og humaniora oppleves aktuelle i dag? Hva kan de tilby som er annerledes og uerstattelig?

Aktivitet 2021:

Online forelesinger av Knut Ove Arntzen tidligere professor i teatervitenskap, Universitetet i Bergen, tegner opp et kart for terrenget til prosjektet SOLRENNINGEN:

Mars: Forelesing om Finnmarks historie i to deler og fire avsnitt

April: Foredrag: Arktisk drama, regikunst og performance i nord

 

Se kort introduksjon til eget arbeid som kunstnere fra Alt Går Bra:

Alt Går Bra (AGB) ble grunnlagt i 2015 og består av en gruppe billedkunstnere med base i Bergen, Paris og London. AGB undersøker skjæringspunktene mellom kunst og politikk gjennom utstillinger, diskursive arrangementer og publikasjoner. I sitt arbeid utvikler gruppen kunstneriske strategier og formater for tidsbaserte kunstprosjekter. Medlemmer av AGB har lang fartstid med organisering av og deltagelse i performance, konferanser, presentasjoner, debatter samt en lang rekke arrangementer som eksperimenterer med nye formater. De har arrangert mindre og større produksjoner nasjonalt og internasjonalt, alltid med ambisjon om å bringe høykvalitets innhold til et bredt publikum. Alt Går Bra har presentert arbeidet sitt på institusjoner inkludert Victoria and Albert Museum, Palais de Tokyo og KODE, samt på en rekke arenaer utenfor kunstfeltet, inkludert University of Westminster, Tottenham Hotspur Football Club, biblioteker, kirker, fabrikker, puber med mer.

Bakgrunn:
Mellom 2020 og 2022 vil Nordnorsk kunstnersenter (NNKS) rette blikket mot Vardø i Finnmark. I januar utlyste vi to produksjonsstipender til kunstnere og disse prosjektene vil være del av NNKS sin tilstedeværelse i Norges nordøstligste by. Les mer her

Nordnorsk kunstnersenter har gjennom de to seneste årene produsert og presentert en serie kunstprosjekter på Mo, samt aktualiserte kunstens plass på Mo gjennom flere ulike offentlige presentasjoner og møter. Nå fortsetter NNKS et nytt langsiktig engasjement på et utvalgt sted i Nord-Norge, denne gangen med utgangspunkt i Vardø.

 


Prosjektet Solrenningen er tildelt støtte fra BarentsKult