I like to make art about the human condition. Using marble or other material connected to my birthplace Fauske and youth in Tromsø.

 • Medlem NNBK

I Tromsø ble min kunst og interesse for tegning utviklet i tenårene. I 1975 ble jeg utdannet som Bachelor i Grafisk design og har Master i Design Professional Practice fra 2011. Jeg har tegnet regelmessig og har de siste 20 årene laget en del skulpturer av aluminium i Mosjøen og flere skulpturer i marmor fra Fauske. 

Mitt kunstnerskap er basert på mine erfaringer som menneske. Jeg har derfor som mål å formidle noe om hvordan det er å være menneske og meg selv. Vårt samfunn er styrt gjennom lover og valgte politiske representanter som også formidler våre verdier. Vi har alle forventing om å leve et godt liv og at det er våre verdier vi møter i hverdagen. Rokeach Value Survey blir brukt som referanse. Det er verdier vi har som mål og som vi ønsker å leve etter.

Norge ligger på toppen når levekår måles. Vi sier at vi er heldig som er født i Norge.

I Norge er det staten som legger til rette for vårt liv fra fødsel til grav. Det er et samarbeid mellom det offentlige og private som har gitt oss alt fra mat til kunst. Likevel har vi også mennesker som sliter økonomisk og psykisk.

Gjennom mine kunstverk ønsker jeg å få fokus på positive og negative sider i vårt samfunn. Jeg har hatt et behov for å skape noe med mine hender, så lenge jeg kan huske. 

Fauske er et senter for marmor i Salten, Nordland og Norge. Marmor har historiske referanser tilbake til de første  europeisk mennesker med symboler som sankere/jegere kunne bære med seg til bygg og templer i antikken.

Symboler som var representative for en del av samfunnene, som mennesker, guder og Gud. Mennesker eller objekter som vi alle ville kjenne igjen. Helt fram til modernismen dominerte den representative paradigme. Den abstrakte paradigma i kunsten startet sin utvikling på slutten av 1800-tallet. Flere kunstnere forsket på farger og former. Rundt 1910 var den abstrakte kunst etablert teoretisk. Barbara Hepworth og Henry Moore er mine forbilder både visuelt og teoretisk. Hepworth sier i 1930 « In fact, it would be possible to carve the same subject in a different stone each time, throughout life, without a repition of form.» Teoretisk er det mitt mål, med en litt sen start for min del, fordi marmor fra Fauske og Salten har utrolig mange uttrykk.

Maslow beskriver en god prosess når skulpturer skapes, kunstner er «at peace with her/himself». Det er en flyt mellom det jeg har erfart og det jeg ikke vet om marmor. Balansen mellom kunnskap, erfaring, kompetanse og holdning er med i prosessen. Det er denne balansen som skaper en flytsone, en flytsone som må arbeides fram. Med i prosessen er det jeg har lært av de som arbeider med marmor, kunstnere, håndverkere og de som arbeider i marmobruddet.

Med de abstrakte skulpturene er det marmoremnet som gir de første signaler om form og uttrykk. Til nå har jeg hentet marmor etter avtale eller med små kostnader i marmorbruddene på Fauske. Marmorstykkene er skapt i prosessen for å hente ut blokker som selges for full pris til fliser og andre produkter. Formene, sprekker og marmorering er alle forskjellige og gir forskjellige løsninger. Men de kan ha samme trekk. 

Jeg må være åpen, se og lytte til det som skjer i arbeidet med skulpturen. Først finner jeg retningen og former i marmor. Ser jeg en løsning, kan jeg gå videre. Jeg kan også stoppe, tar da gjerne foto. I en skisseblokk blir ideer og tanker noteret. Min erfaring som tegner er en viktig del av min kompetanse. Todimensjonale tegninger hjelper meg til å se alternative tredimensjonale løsninger. Slik forsetter det frem til ferdig skulptur.


April 2021

 • Valgt til Nasjonalmuseet åpningsutstilling “Jeg kaller det kunst” i 2022 marmorskulptur fra 2018 
 • NNBK 50 års jubileumsutstilling i 2021 Equinox i Bodø kunstforening.
 • Marmorskulptur (Separatutstilling kunstverk i marmor Mæle Gård 2020 Stjørdal, utsatt til 2021)
 • Medlem av Nord-Norske Bildende Kunstnere NNBK i 2020.
 • Fauske bokhandel 2019 marmorskulpturer og marmormusikk, Fauske
 • Nordnorsken 2019, debutant med marmorskulptur, turne i Nord-Norge 2019
 • Fru Haugans Hotell 2018 aluminiumsskulptur, Mosjøen
 • Fauskebokhandel 2018, marmorskulpturer, Fauske
 • Galleria 2014 tegninger og maleri, Mosjøen
 • Elveprommenaden i Mosjøen, aluminiumsskulptur 2012, Mosjøen
 • Elveprommenaden i Mosjøen, aluminiumsskulptur 2010, Mosjøen
 • Fauske Kunstforening 2008 maleri, tegninger, grafikk, illustrasjoner og design, Fauske
 • Galleria 2008 maleri og tegninger, Mosjøen
 • Galleria 2007 maleri og tegninger, Mosjøen
 • Marmorportrett av foreldre 2002, Fauske
 • Krane galleri 2002 krokitegninger, Tromsø
 • Marmorhode 1995, privateie Fauske